Om oss

Historien om Giraff är både spännande och personlig. När Giraffs dåvarande VD Stephen Von Rump först hörde talas om den nya tekniken föreställde han sig hur den användes i företagsvärlden – för det var ju den värld han kände till och förstod.

Hans far kämpade

I sitt privatliv såg han samtidigt hur hans far kämpade hundratals mil bort med att ta hand om hans mor som led av allt svårare Alzheimers. Frustrerad och tyngd av skuldkänslor över att inte kunna hjälpa till, undrade han – tänk om han och hans familj kunde besöka henne med hjälp av Giraff? Skulle inte det kunna göra skillnad?

Stephen fick snart svar på den frågan, då han kontaktades av ett stort antal vårdorganisationer från hela världen. De hade hört talas om Giraff, och insåg direkt hur tekniken skulle kunna hjälpa äldre människor att hålla kontakt med sin omgivning och därigenom skänka den trygghet som behövdes för att de skulle kunna bo kvar i sitt eget hem, självständigt och med livskvalitet. De flesta kontakterna kom från europeiska länder med väl utvecklade sociala system. Länder med en stark inneboende ansvarskänsla för de äldre i samhället.

Och så kom det sig att Stephen packade sina väskor och begav sig till Sverige, ett land känt för sina innovationer inom äldreomsorgen. Ett nytt företag – Giraff Technologies AB – grundades snart i Västerås och det dröjde inte länge innan företaget hade fått sina första kunder; kommuner i både Sverige och andra europeiska länder. Genom att lyssna på människor har Stephen och hans svenska ingenjörsteam som utvecklar Giraff insett att hemligheten bakom framgången inte handlar om teknik. Det handlar om att förstå hur tekniken kan sammanföra familjer och vänner i en gemensam strävan; att ta hand om sina nära och kära. Och det här, det är precis vad Giraff gör idag.

Giraff samarbetar med vårdorganisationer

Företaget arbetar med vårdorganisationer och forskargrupper över hela Europa. Giraff är nu en fokuspunkt i inte mindre än fyra större projekt inom den Europeiska Unionen, dessa kan du läsa mer om på sidan ”För forskare”.

Dessa projekt har olika mål men de har alla två saker gemensamt:
1. att få en inblick i hur Giraffkonceptet kan öka livskvaliteten för äldre och deras anhöriga.
2. att fortsätta utveckla och utöka möjligheterna hos Giraffplattformen för att täcka fler och fler vårdscenarier i hemmet.

Dessa projekt lägger stor vikt vid att pröva tekniken, inte i laboratoriemiljö, utan i riktiga hem med riktiga äldre och deras anhöriga.

Vi på Giraff är mycket tacksamma över den uppmärksamhet dessa projekt har inneburit för Giraff. Vi är också mycket glada över vår tidigare utmärkelse som ”Mest lovande innovation” från AAL Forum som vi fick som del av AAL ExCITE-projektet. Men oavsett hur stolta vi är över denna och andra utmärkelser är vi ännu stoltare över att vara en del av människors liv och att kunna hjälpa dem att leva ett självständigt liv med god livskvalitet.

Giraff fick viktig utmärkelse som mest lovande innovation i Europa inom välfärdsteknologiområdet

Som en del i ExCITE-projektet, fick Giraff år 2011 utmärkelsen ”Most Promising Innovation” av AAL-organisationen vid dess årliga konferens i Lecce, Italien. Men hur stolta det än gör oss, finns det faktiskt något vi är ännu mer stolta över: att vi får vara en del av människors liv, där vi hjälper dem att leva självständigt och med livskvalitet.

JoiceCare AB förvärvade år 2016 Giraff Technologies AB. JoiceCares erbjuder utöver Giraff även tjänsterna Nära, Nattfrid och Pilotprojekt.